ikopanicky

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

TROJICA-áno či nie?

Zborom o pohanstve medzi nami... ...sťa by list zborom :-)

Moji milovaní,

v časoch, ktorých nieje mi do spevu lež zármutkom boriaci sa, ja obyčajný služobník, ani apoštol, ani pastor, však horliaci kresťan usilujúci o dary ducha. Som s našim Bohom v každodennom kontakte ako s osobou ktorú veľmi milujem a potrebujem k životu ako iste aj vy ostatní. Po mnohých rokoch ukážuc mi príklad kráľa Jehu a apoštola Pavla, oboch našich milovaných bratov poskytol náš nebeský Otec odpoveď na moje úpenlivé prosby posledných mesiacov o diel ducha Eliášovho Dávidovu rozhodnosť, Šalamúnovu múdrosť. I Pán mi ukázal cestu po ktorej sa vydať: horliť za pravdu Božiu ako Jehu píšuc listy ako Pavol apoštol. Nehrajúc sa však ani na jedného, lež rysy ich osobností si postupne osvojujúc. Preto mi dovoľte poinformovať Vás o tom, čo mi zjavil dôkladným štúdiom Slova Pán:

Nebudeš obľúbený za pravdy, ktoré Ti zjavím lež pridŕžať sa zjaveného musíš, aby si sa tak do sporu so mnou nedostal....A tak po dôkladnom zvážení rozhodnul som sa napísať Vám, čo mi zjavil o TROJJEDINOSTI BOHA:


ako prvé dávam Vám do pozornosti texty z Písma

Pána Ježiša vzkriesil Boh-Otec-JHVH:

 

Sk 2:24

22Mužovia Izraeliti, počujte tieto slová: Ježiša Nazarejského, muža, od Boha pred vami presláveného mocami a zázraky a znameniami, ktoré skrze neho činil Bôh medzi vami, jako aj sami viete - 23toho určenou radou a predzvedením Božím vydaného ste vzali a rukou bezbožných pripäli na kríž a zavraždili, 24ktorého Bôh vzkriesil oprostiac bolestí smrti, jako aj nebolo možné, aby bol ňou držaný.

32Toho istého Ježiša vzkriesil Bôh, čoho sme my všetci svedkami.

- či vidíme jednu osobu? Určite nie, lež osoby sú veru dve...alebo i Smrť nazveme osobou podobne ako na II Nicejskom koncile cirken nazvala ducha svätého osobou a Pána Ježiša Krista urobila rovným nášmu otcovi-Hospodinovi/JHVH/ spolu s duchom svätým? Prevrátené pokolenie Antikrista! Vari verili a veria Izraeliti v to, že Mesiáš je rovný Bohu?! Vari tomu verili apoštoli? Nedajme sa zviesť! BOHU SA NERADNO POSMIEVAŤ!

 

Sk13:30, 37

30Ale Bôh ho vzkriesil z mŕtvych, 31ktorý sa potom za viacej dní ukazoval tým, ktorí s ním boli prišli z Galilee hore do Jeruzalema a ktorí sú teraz jeho svedkami ľudu. 32Aj my vám zvestujeme o tom zasľúbení, ktoré dostali otcovia, že ho Bôh naplnil ich deťom, nám, vzkriesiac Ježiša z mŕtvych, 33ako je aj v druhom žalme napísané: Môj Syn si ty; ja som ťa dnes splodil. 34A že ho vzkriesil z mŕtvych, a že sa nemá viacej navrátiť k porušeniu, takto povedal: Dám vám sväté a verné veci Dávidove. 35A preto aj inde hovorí: Nedáš svojmu Svätému vidieť porušenie. 36Lebo Dávid poslúžiac rade Božej vo svojom pokolení zosnul a bol priložený ku svojim otcom a videl porušenie; 37ale ten, ktorého Bôh vzkriesil, nevidel porušenia.

- opäť oddelené osoby bratia...či nieje vzkriesenie dôkazom moci? Ako i Pán Ježiš kriesil keď bol na zemi mocou prepožičanou od svojho Otca, tak i Hospodin náš Boh vzkriesil Pána Ježiša mocou SVOJOU

 

Sk 17:31

31pretože ustanovil deň, v ktorom bude súdiť celý svet v spravedlivosti v osobe muža, ktorého určil nato, a podáva všetkým ľuďom vieru vzkriesiac ho z mŕtvych. 32Ale keď počuli o vzkriesení z mŕtvych, jedni sa posmievali, a druhí povedali: Vypočujeme ťa o tom aj po druhé. 33Takto vyšiel Pavel zpomedzi nich. 34No, niektorí mužovia sa pripojili k nemu a uverili, medzi ktorými bol aj Dionýzius Areopagský aj žena, menom Damaris, a iní s nimi.

- opäť môžme vnímať postavenie z pohľadu moci a rozdielnych zodpovedností!!! Či môže určiť vojak iného na niečo bez autority?

 

Rim 6:4

1Nuž čo tedy povieme? Či zostaneme v hriechu, aby sa rozmnožila milosť? 2Nech sa nestane! Lebo veď ktorí sme zomreli hriechu - jako budeme ešte žiť v ňom?! 3Alebo či neviete, že všetci, ktorí sme pokrstení v Krista Ježiša, pokrstení sme v jeho smrť? 4Pohrobení sme tedy s ním skrze krst v smrť, aby sme, jako Kristus vstal z mŕtvych slávou Otcovou, tak aj my chodili v novote života. 5Lebo ak sme sa stali spolusrastlými podobnosťou jeho smrti, ale takými aj podobnosťou vzkriesenia budeme 6vediac to, že náš starý človek je spolu ukrižovaný, aby bolo zmarené telo hriechu čo do svojej pôsobnosti, aby sme viacej neslúžili hriechu. 7Lebo ten, kto zomrel, je ospravedlnený od hriechu. 8Ale ak sme zomreli s Kristom, veríme, že budeme s ním aj spolu žiť 9vediac, že Kristus vstanúc z mŕtvych už viacej nezomiera; smrť viacej nepanuje nad ním. 10Lebo čo zomrel, hriechu zomrel raz navždy, a čo žije, žije Bohu. 11Tak aj vy súďte o sebe, že ste mŕtvi hriechu, ale živí Bohu v Kristu Ježišovi, v našom Pánovi. 12Nech tedy nekraľuje hriech vo vašom smrteľnom tele, aby ste ho poslúchali, totiž hriech, v jeho, to jest tela, žiadostiach 13ani nevydávajte svojich údov za nástroje neprávosti, ale sa oddajte Bohu jako živí z mŕtvych a svoje údy za nástroje spravedlivosti Bohu; 14lebo hriech nebude panovať nad vami, pretože nie ste pod zákonom, ale pod milosťou. 15Tak čo tedy? Či budeme hrešiť, keď nie sme pod zákonom, ale pod milosťou? Nech sa nestane! 16Či neviete, že komu sa vydávate za sluhov cieľom poslušnosti, že ste sluhami toho, koho poslúchate - buď sluhami hriechu na smrť buď sluhami poslušnosti na spravedlivosť? 17No, vďaka Bohu, že pravda boli ste sluhami hriechu, ale ste zo srdca poslúchli druh náuky, do ktorého ste vydaní, 18a oslobodení súc od hriechu podrobení ste v službu spravedlivosti. 19Po ľudsky hovorím pre slabosť vášho tela: Lebo jako ste boli vydali svoje údy za sluhov nečistote a neprávosti robiť neprávosť, tak teraz vydajte svoje údy za sluhov spravedlivosti na posvätenie. 20Lebo keď ste boli sluhami hriechu, boli ste slobodní spravedlivosti. 21Nuž akýže ste mali vtedy užitok z toho, za čo sa teraz hanbíte? Lebo koniec toho je smrť. 22Ale teraz oslobodení súc od hriechu a v službu podrobení Bohu máte svoj užitok na posvätenie a koniec večný život. 23Lebo odplatou za hriech je smrť, ale darom Božím z milosti je večný život v Kristu Ježišovi, v našom Pánovi.

- i tu moji drahí vidíme odlíšenie Boha Otca-JHVH /Boh,KYRIOS-θεος, κυριος/ a Syna-Ježiša Krista /CHRISTO/IESUS- χριστος, ιησους

 

Rim 10:9

9Lebo keď vyznáš Pána Ježiša svojimi ústami a uveríš vo svojom srdci, že ho Bôh vzkriesil z mŕtvych, budeš spasený.

- či podmienka spasenia pre nás nie je jasne vysvetlená: vyznať Pána Ježiša a uveriť, že bol vzkriesený svojim Otcom, alebo vzkriesil sám seba??

 

1Ko 6:14

4A Bôh vzkriesil i Pána i nás vzkriesi svojou mocou.

 

1Ko 15:15

15A potom sme najdení tiež ako falošní svedkovia Boží, pretože sme svedčili proti Bohu, že totiž vzkriesil Krista, ktorého nevzkriesil, ak tedy mŕtvi nevstávajú z mŕtvych. 16Lebo ak mŕtvi nevstávajú z mŕtvych, ani Kristus nevstal z mŕtvych, 17a jestli Kristus nevstal z mŕtvych, márna ja vaša viera, ešte ste vo svojich hriechoch. 18A tak aj tí, ktorí zosnuli v Kristovi, zahynuli. 19Ak len v tomto živote nadejeme sa na Krista, vtedy sme biednejší od všetkých ľudí.

 - namietať veru proti logike sa nedá

 

Kol 2:10...

10a ste v ňom naplnení, ktorý je hlavou každého kniežatstva a každej vrchnosti, 11v ktorom ste aj obrezaní obriezkou, nie učinenou rukou, vo svlečení tele hriechov ľudského tela, v obriezke Kristovej, 12súc s ním spolu pohrobení v krste, v ktorom, totiž v Kristovi, ste aj spolu vstali z mŕtvych skrze vieru pôsobenia Boha, ktorý ho vzkriesil z mŕtvych. 13I vás, ktorí ste boli mŕtvi v hriechoch a v neobrezanosti svojho tela, spolu oživil s ním darujúc vám z milosti všetky hriechy, 14vymažúc písmo, napísané proti nám, záležajúce v rôznych nariadeniach, ktoré bolo proti nám, a vzal ho z prostredku pribijúc ho na kríž 15a odzbrojac kniežatstvá a vrchnosti vystavil ich verejne na odiv víťazosláviac nad nimi v ňom.

- všimnúť si oddelenie osôb KYRIOS a CHRISTOS sa nedá

 

1Pe 1:20...

20predzvedeného pred založením sveta a zjaveného pri posledku časov pre vás, 21ktorí skrze neho veríte v Boha, ktorý ho vzkriesil z mŕtvych a dal mu slávu, takže vaša viera je i nádejou na Boha. 22A tak očistiac svoje duše poslušnosťou pravdy skrze Ducha cieľom nepokryteckého milovania bratstva vrúcne milujte jedni druhých z čistého srdca 23znova splodení súc nie z porušiteľného semena, ale z neporušiteľného živým slovom Boha a zostávajúcim na veky. 24Lebo každé telo je ako tráva a každá sláva človeka jako kvet trávy; tráva uschla, a jej kvet opadol; 25ale slovo Pánovo zostáva na veky. A to je to slovo, ktoré sa vám zvestovalo.

- i tu bratia Boh Otec(JHVH) je opäť odlíšený od svojho Syna Pána Ježiša...Duch-RUACH: Duch pravdy, Duch sveta...

 

 

 

 

5M 4:35-40

35Tebe to bolo ukázané nato, aby si vedel, že Hospodin je Bôh, a že niet iného krome neho. 36Z neba ti dal počuť svoj hlas, aby ťa vyučil, a na zemi ti dal vidieť svoj veľký oheň, a jeho slová si počul zprostred ohňa. 37A preto, že miloval tvojich otcov, vyvolil si ich semeno po nich a vyviedol ťa svojou tvárou a svojou veľkou silou z Egypta, 38aby vyhnal národy, väčšie a mocnejšie ako si ty, zpred tvojej tvári a aby teba ta voviedol a dal ti ich zem do dedičstva, jako je tomu dnes. 39A tedy máš vedieť dnes a vezmeš si to k srdcu, že Hospodin je Bôh na nebi hore i na zemi dole a niet iného. 40A tedy budeš ostríhať jeho ustanovenia a jeho prikázania, ktoré ti ja dnes prikazujem, aby bolo dobre tebe i tvojim synom po tebe, a aby si dlho žil na zemi, ktorú ti dáva Hospodin, tvoj Bôh, a tedy ich budeš ostríhať po všetky dni.

 

 - však Izraeliti uznávali na základe písiem jediného pravého Boha – JHVH/prekladané ako Hospodin/. Tak je tomu i dnes(viď poznámka ekumenický preklad)

 

 

5M 6:4

4Počuj, Izraelu, Hospodin, náš Bôh, je jeden Hospodin. 5Milovať budeš Hospodina, svojho Boha, celým svojím srdcom a celou svojou dušou a celou svojou silou! 6A tak budú tieto slová, ktoré ti ja dnes prikazujem, na tvojom srdci. 7A budeš im dôrazne učiť svojich synov a budeš o nich hovoriť, keď budeš sedieť vo svojom dome i keď pojdeš cestou i keď budeš líhať i keď budeš vstávať. 8Priviažeš si ich na znamenie na svoju ruku, a budú uzlíkom na upomienku medzi tvojimi očima, 9napíšeš si ich na podvoje svojho domu a na svoje brány.

 

 - Tu opäť platí jasný monoteizmus – JHVH, tým boli Izraeliti v svojej dobe známi široko-ďaleko, vari chceme novú vieru? Však Pán Ježiš bol prišiel naplniť zákon a prorokov, nie od základov prerobiť...

 

5M 10:21

20Hospodina, svojho Boha, sa budeš báť, jemu budeš slúžiť a jeho sa budeš láskou pridŕžať a na jeho meno budeš prisahať. 21On je tvojou chlúbou a on tvojím Bohom, ktorý učinil s tebou tie veľké a strašné veci, ktoré videly tvoje oči. 22V počte sedemdesiat duší odišli tvoji otcovia dolu do Egypta, a teraz ťa rozmnožil Hospodin, tvoj Bôh, že ťa je ako hviezd na nebesiach čo do množstva.

 

 - či chceme byť múdrejší ako Písmo Sväté ako vyznávame, že Pán Ježiš je zároveň Hospodin náš Boh? Nezabúdajme, že Boha nikto nikdy nevidel!

 

Neh 9:6...

6Ty si, ó, Hospodine, ty si sám jediný! Ty si učinil nebesia, nebesia nebies a všetko ich vojsko, zem a všetko, čo je na nej, moria a všetko, čo je v nich, a ty dávaš tomu všetkému život, a vojsko nebies sa tebe klania. 7Ty si, Hospodine, ten Bôh, ktorý si si vyvolil Abrama a vyviedol si ho z Úr Chaldejov a dal si mu meno Abrahám. 8A našiel si jeho srdce verné pred sebou a učinil si s ním smluvu, že dáš zem Kananeja, Heteja, Amoreja, Ferezeja, Jebuzeja a Gergezeja, že ju dáš jeho semenu a uskutočnil si svoje slová, lebo ty si spravedlivý. 9A pohliadol si na trápenie našich otcov v Egypte a ich krik si počul pri Rudom mori.

 

 - opäť nám Pán ukazuje vyznanie Izraelského vnímania Boha - JHVH

 

Iz 44:1-8...

1A tak teraz počuj, Jakobe, môj služobníku, a Izraelu, ktorého som si vyvolil! 2Takto hovorí Hospodin, ktorý ťa učinil a ktorý ťa utvoril od života matky a pomáha ti: Neboj sa, môj služobníku, Jakobe a Ješurún, ktorého som si vyvolil, 3lebo vylejem vody na žíznivé a potoky na sušinu; vylejem svojho Ducha na tvoje semä a svoje požehnanie na tvojich potomkov, 4a budú rásť na spôsob trávy, jako vrbina pri potokoch vody. 5Tento povie: Ja som Hospodinov, a tamten bude vzývať meno Boha Jakobovho, a iný sa zapíše svojou rukou Hospodinovi a pridá si meno Izrael. 6Takto hovorí Hospodin, Kráľ Izraelov, a jeho vykupiteľ, Hospodin Zástupov: Ja som prvý a ja som i posledný, a krome mňa niet Boha 7A kto jako ja ohlasuje - a nech to oznámi a nech mi to predloží - od toho času, ako som položil ľud veku? Alebo to, čo ide, alebo to, čo prijde, nech im oznámia! 8Nestrachujte sa ani sa nechvejte! Či som ti neohlasoval od dávna a neoznámil? A vy ste mojimi svedkami. Či je azda nejaký Bôh krome mňa? Ani niet skaly; neviem o nijakej.

 

 - nestačí nám vyznanie samotného Boha otca?

 

Iz 46:9-13

9Pamätajte na predošlé veci, dávne od veku, že ja som silný Bôh, a nie je viacej nijakého Boha, ani nieto podobného mne, 10ktorý oznamujem od počiatku to, čo bude na koniec, a od pradávna veci, ktoré sa ešte nestaly, ktorý hovorím: Moja rada stojí, a činím všetko, čo sa mi len ľúbi, 11ktorý zavolám dravého orla od východu, z ďalekej zeme muža svojej rady. Áno, ja som hovoril, aj to privediem, umienil som si, aj to učiním. 12Počujte ma, vy urputného srdca, ďalekí od spravedlivosti! 13Priblížil som svoju spravedlivosť, nie je ďaleko, a moje spasenie nebude meškať. Ale dám na Sione spasenie a Izraelovi svoju slávu.

 

 - nezabúdajme na to, čo povedal Pán Ježiš...o tom dni a hodine nevie nikto, ani syn človeka iba Otec(JHVH)

 

Mat 3:16

13Vtedy prišiel Ježiš od Galilee k Jordánu, k Jánovi, aby bol pokrstený od neho. 14Ale Ján mu veľmi bránil a hovoril: Mne je treba, aby som bol pokrstený od teba, a ty ideš ku mne? 15Ale Ježiš odpovedal a riekol mu: Nechaj teraz, lebo tak nám sluší, aby sme naplnili všetku spravedlivosť. Vtedy ho nechal. 16A keď bol Ježiš pokrstený, hneď vystúpil z vody, a hľa, otvorily sa mu nebesia, a videl Ducha Božieho, ktorý sostupoval akoby holubica a prichádzal na neho. 17A hľa, bolo počuť hlas z nebies, ktorý hovoril: Toto je ten môj milovaný Syn, v ktorom sa mi zaľúbilo.

 

 - i jeden z biblických textov, kde je spomenutý Duch, Syn i Otec naraz vám pripájam aby ste si všimli jeho význam: Či nehovoril Boh Otec? Či rozumné je vnímať trojicu ako tajomstvo? Nezabúdajme, že celé Písmo je inšpirované Bohom a je užitočné...niet miesta pre zahmlievanie...Duch zostupoval ako holubica nie ako osoba bratia, lež ako symbol...mimochodom používaný dodnes pri rôznych udalostiach...Pán bol potom podnietený duchom od svojho otca k rozjímaniu....

 

Mat 20:23

20Vtedy pristúpila k nemu matka synov Zebedeových so svojimi synmi, klaňala sa mu a prosila čosi od neho. 21A on jej povedal: Čo chceš? A riekla mu: Povedz, aby títo moji dvaja synovia sedeli jeden po tvojom pravom a druhý po tvojom ľavom boku v tvojom kráľovstve. 22A Ježiš odpovedal a riekol: Neviete, čo si prosíte. Či môžete piť kalich, ktorý mám ja piť, a pokrstiť sa krstom, ktorým sa ja krstím? Povedali mu: Môžeme. 23A on im povedal: Môj kalich pravda piť budete, i krstom, ktorým sa ja krstím, pokrstení budete; ale dať sedieť po mojom pravom a po mojom ľavom boku nie je mojou vecou, ale to bude dané tým, ktorým je to pripravené od môjho Otca. 24A keď to počuli tí desiati, nahnevali sa na tých dvoch bratov. 25Ale Ježiš privolajúc si povedal: Viete, že kniežatá národov panujú nad nimi, a velikí medzi nimi prevádzajú nad nimi moc. 26Nie tak bude medzi vami, ale ktokoľvek by chcel byť medzi vami velikým, bude vaším služobníkom; 27a ktokoľvek by chcel byť medzi vami prvým, bude vaším sluhom, 28ako ani Syn človeka neprišiel, aby mu slúžili, ale aby slúžil a dal svoj život ako výkupné za mnohých.

 

 - Pán Ježiš opäť raz jednoznačne označil oddelenie od Boha Otca-JHVH a seba ako i právomocí teda postavenia

 

Mat 26:39

36Vtedy prišiel s nimi Ježiš na miesto, zvané Getsémane, a povedal učeníkom: Poseďte tu, až odídem a pomodlím sa tamto. 37A pojmúc so sebou Petra a dvoch synov Zebedeových začal sa rmútiť a veľmi teskniť. 38Vtedy im povedal: Moja duša je smutná až na smrť; zostaňte tu a bdejte so mnou! 39A poodíduc trochu ďalej napred padol na svoju tvár, modlil sa a hovoril: Môj Otče, ak je možné, nech odíde odo mňa tento kalich, avšak nie ako ja chcem, ale jako ty. 40Potom prišiel k učeníkom a našiel ich spať a povedal Petrovi: Či ste takto nemohli so mnou bdieť jednu hodinu? 41Bdejte a modlite sa, aby ste nevošli do pokušenia! Duch síce je hotový, ale telo je krehké. 42Opät odišiel po druhé a modlil sa a hovoril: Môj Otče, ak ma nemôže minúť tento kalich, len keď ho vypijem, nech sa stane tvoja vôľa! 43A keď prišiel, zase ich našiel spať, lebo ich oči boly obtiažené. 44A nechajúc ich znova odišiel a modlil sa po tretie, povediac to isté slovo. 45Potom prišiel k učeníkom a povedal im: Teraz už spite a odpočívajte! Hľa, priblížila sa hodina, a Syna človeka zrádzajú do rúk hriešnikov. 46Vstaňte, poďme, hľa, už sa priblížil ten, ktorý ma zrádza.

 

 - toto nepotrebuje komentár bratia, vari sa Pán modlil k sebe? Modlíme sa vždy len k niekomu vyššiemu, či i to chceme spochybniť?

 

Mar 10:18

7A keď vychádzal na cestu, pribehol nejaký mladý človek, ktorý padol pred ním na kolená a pýtal sa ho: Dobrý Učiteľu, čo mám učiniť, aby som dedične obdržal večný život? 18A Ježiš mu povedal: Prečo ma zovieš dobrým? Nikto nie je dobrý, iba jeden, Bôh.

 

 - opäť veľmi jasné...Pán Ježiš svoj životný beh ešte nedobehol...nenaplnil prorokov

 

Mar 12:29

28Vtedy pristúpil jeden zo zákonníkov, keď ich bol počul dohadovať sa, a vediac, že im dobre odpovedal, opýtal sa ho: Ktoré prikázanie je najprvšie od všetkých? 29A Ježiš mu odpovedal, že najprvšie od všetkých prikázaní je: Čuj, Izraelu, Pán, náš Bôh, je Pán jeden! 30A: milovať budeš Pána, svojho Boha, z celého svojho srdca, z celej svojej duše, z celej svojej mysli a z celej svojej sily. To je prvé prikázanie. 31A druhé podobné je toto: Milovať budeš svojho blížneho jako samého seba! Iného prikázania väčšieho nad tieto niet. 32A zákonník mu povedal: Dobre, Učiteľu, pravdu si povedal, že je len jeden Bôh, a nieto iného krome neho, 33a milovať ho z celého srdca a z celého umu a z celej duše a z celej sily a milovať blížneho jako samého seba je viac ako všetky zápaly a iné obeti. 34A Ježiš vidiac, že rozumne odpovedal, riekol mu: Nie si ďaleko od kráľovstva Božieho. A nikto sa ho už viacej neopovážil opytovať.

 

 - Tu Pán Ježiš jasne označil Otca/JHVH/ aj za svojho Boha, nepoužil Váš ale náš...teda nielen zopakoval to, čo v Biblii jest ale i na seba uplatňoval tento zákon.

 

Mar 13:32

30Ameň vám hovorím, že nepominie toto pokolenie, dokiaľ sa to všetko nestane. 31Nebo a zem pominú, ale moje slová nikdy nepominú. 32Ale o tom dni a o tej hodine nevie nikto, ani anjeli v nebi ani Syn, iba Otec. 33Hľaďte, bdejte a modlite sa, lebo neviete, kedy bude ten čas. 34Syn človeka je ako človek, ktorý ďaleko odcestoval opustiac svoj dom a dajúc svojim sluhom splnomocnenie a určiac každému jeho prácu a vrátnemu prikázal, aby bdel. 35A tak bdejte, lebo neviete, kedy prijde pán domu, či večer či o polnoci, či keď spieva kohút a či ráno, 36aby prijdúc znenazdania nenašiel vás spať. 37A čo vám hovorím, všetkým hovorím - bdejte!

 

- veľmi jasné bratia, však? Žiadna trojica, Pán Ježiš jasne ukázal, že nieje JHVH

 

Ján 1:1,14,18

1Na počiatku bolo Slovo a to Slovo bolo u Boha a to Slovo bol Bôh. 2Ten, to Slovo bolo na počiatku u Boha. 3Všetko povstalo skrze neho, a bez neho nepovstalo ani jedno z toho, čo povstalo. 4V ňom bol život, a ten život bol svetlom ľudí, 5a to svetlo svieti vo tme, a tma ho nezadržala. 6Bol človek, poslaný od Boha, ktorému bolo meno Ján. 7Ten prišiel na svedoctvo, aby svedčil o tom svetle, aby všetci uverili skrze neho. 8Nebol on tým svetlom, ale prišiel nato, aby svedčil o tom svetle. 9To bolo to pravdivé svetlo, ktoré osvecuje každého človeka, prichádzajúceho na svet. 10Na svete bol, a svet povstal skrze neho, a svet ho nepoznal! 11Prišiel do svojho vlastného, a jeho vlastní ho neprijali! 12Ale všetkým, ktorí ho prijali, dal právo a moc stať sa deťmi Božími, tým, ktorí veria v jeho meno; 13ktorí nie z krví ani z vôle tela ani z vôle muža, ale z Boha sú splodení. 14A on, to Slovo sa stalo telom a stánilo medzi nami, a hľadeli sme na jeho slávu, na slávu jako jednorodeného od Otca a bol plný milosti a pravdy. 15Ján svedčil o ňom a volal: Toto je ten, o ktorom som povedal: Ten, ktorý prichádza po mne, predišiel ma, pretože bol prvší než ja. 16A z jeho plnosti sme my všetci vzali, a to milosť za milosť. 17Lebo zákon je daný skrze Mojžiša; milosť a pravda stala sa skrze Ježiša Krista. 18Boha nikto nikdy nevidel, ale jednorodený Syn, ktorý je v lone Otcovom, on nám vysvetlil.

 

 - a teraz moji milí text často používaný ako dôkaz trojice: nikde niet o rovnosti Boha Otca a Pána Ježiša, kontext jasne ukazuje a odlišuje postavenie Boha otca a Boha Syna-obaja majú božský pôvod, no nie sú jednou osobou: Syn, ktorý je v lone Otcovom. Nezabúdajme: Boha nikto nikdy nevidel...

Ján 7:28,29

25Vtedy hovorili poniektorí z Jeruzalemänov: Či nie je toto ten, ktorého to hľadajú zabiť? 26A hľa, smele hovorí, a nič mu nevravia. Či azda naozaj poznali kniežatá, že je tento skutočne Kristus? 27Ale o tomto vieme, odkiaľ je; no, Kristus, keď prijde, o tom nebude nikto vedieť, odkiaľ je. 28Vtedy zavolal Ježiš učiac v chráme a povedal: Znáte aj mňa aj viete, odkiaľ som, a neprišiel som sám od seba. Ale je pravdivý ten, ktorý ma poslal, ktorého vy neznáte. 29Ale ja ho znám, pretože som od neho, a on ma poslal. 30Vtedy ho hľadali jať, ale nikto nepoložil na neho ruky, lebo ešte nebola prišla jeho hodina. 31A zo zástupu mnohí uverili v neho a hovorili: Či Kristus, keď prijde, učiní viacej divov, ako je tých, ktoré tento učinil? 32Ale keď počuli farizeovia zástup, že reptajúc povráva o ňom také veci, poslali farizeovia i najvyšší kňazi sluhov, aby ho jali. 33Vtedy im povedal Ježiš: Ešte krátky čas som s vami a potom pojdem k tomu, ktorý ma poslal. 34Budete ma hľadať, ale nenajdete, a ta, kde som ja, vy nemôžete prijsť. 35Vtedy si povedali Židia: Kam to tento pojde, že ho my nenajdeme? Či snáď pojde do diaspory Grékov a bude učiť Grékov? 36Aké je to slovo, ktoré povedal, budete ma vraj hľadať a nenajdete ma, a že ta, kde som ja, vy nemôžete prijsť? 37Potom v posledný, v ten veliký deň sviatku stál Ježiš a volal: Ak niekto žízní, nech prijde ku mne a pije! 38Kto verí vo mňa, jako hovorí Písmo, rieky živej vody potečú z jeho vnútra. 39Ale to povedal o Svätom Duchu, ktorého mali dostať uverivší v neho. Lebo ešte nebolo Svätého Ducha, pretože Ježiš ešte nebol oslávený. 40Vtedy mnohí zo zástupu počujúc to slovo hovorili: Toto je vpravde ten prorok. 41Iní hovorili: Toto je Kristus. A zase iní hovorili: Čo, azda z Galilee prijde Kristus?! 42Či nehovorí Písmo, že zo semena Dávidovho a z Betlehema, z mestečka, kde bol Dávid, prijde Kristus? 43A povstala roztržka pre neho v zástupe. 44A niektorí z nich ho chceli jať, ale nikto nepoložil na neho rúk.

 

 - kto ho poslal? Vari on sám? použitý výraz RUACH, svätý duch prijatý ako osoba až na II.Nicejskom koncile, ako som vám už písal moji drahí bratia... Pán Ježiš sám seba odlišuje od Boha Otca.

 

Ján 8:16-19

12Potom im zase hovoril Ježiš a riekol: Ja som svetlo sveta. Ten, kto mňa nasleduje, nebude chodiť vo tme, ale bude mať svetlo života. 13A farizeovia mu povedali: Ty svedčíš sám o sebe; tvoje svedoctvo nie je pravdivé. 14A Ježiš odpovedal a riekol im: I jestli ja svedčím sám o sebe, je moje svedoctvo pravdivé, lebo viem, odkiaľ som prišiel a kam idem. Ale vy neviete, odkiaľ prichádzam alebo kam idem. 15Vy súdite podľa súdu tela; ja nesúdim nikoho. 16Ale aj jestli ja súdim, môj súd je pravdivý, lebo nie som sám, ale som ja a ten, ktorý ma poslal, Otec. 17A veď aj vo vašom zákone je napísané, že dvoch ľudí svedoctvo je pravdivé. 18Ja som, ktorý svedčím sám o sebe, a svedčí o mne ten, ktorý ma poslal, Otec. 19Vtedy mu povedali: A kdeže je ten tvoj otec? Ježiš odpovedal: Neznáte ani mňa ani môjho Otca. Keby ste mňa znali, znali by ste aj môjho Otca. 20Tieto slová hovoril Ježiš pri pokladnici učiac v chráme, a nikto ho nejal, lebo ešte nebola prišla jeho hodina.

 

 - Pán Ježiš opäť s láskou vysvetlil to, že je ako osoba samostatný, nepoznali ani Jeho ani Jeho otca, ak by poznali Pána Ježiša, poznali by aj Boha Otca, veď vieme že odzrkadľoval slávu Božiu-Hospodinovu

 

Ján 14:28

15Ak ma milujete, ostríhajte moje prikázania, 16a ja požiadam Otca, a dá vám iného Tešiteľa, aby bol s vami na veky, 17toho Ducha pravdy, ktorého svet nemôže prijať, pretože ho nevidí ani ho nezná. Ale vy ho znáte, pretože prebýva u vás a bude vo vás. 18Neopustím vás, aby ste boli sirotami, prijdem k vám. 19Ešte krátku chvíľu, a svet ma viacej neuvidí, ale vy ma uvidíte, lebo ja žijem, aj vy žiť budete. 20Toho dňa vy poznáte, že ja som vo svojom Otcovi a vy vo mne a ja vo vás. 21Kto má moje prikázania a ostríha ich, to je ten, kto ma miluje; a ten, kto mňa miluje, bude milovaný od môjho Otca, i ja ho budem milovať a zjavím mu seba. 22Na to mu povedal Júdas, nie ten Iškariotský: Pane, čo sa stalo, že máš nám zjaviť seba a nie svetu? 23Ježiš odpovedal a riekol mu: Keď ma niekto miluje, ten bude ostríhať moje slovo, a môj Otec ho bude milovať, a prijdeme k nemu a urobíme si u neho príbytok. 24Kto ma nemiluje, ten neostríha mojich slov. A slovo ktoré čujete, nie je moje slovo, ale toho, ktorý ma poslal, Otcovo. 25Toto som vám hovoril, kým som ešte bol u vás. 26Ale Tešiteľ, Svätý Duch, ktorého pošle Otec v mojom mene, ten vás naučí všetkému a pripomenie vám všetko, čo som vám povedal. 27Pokoj vám zanechávam, svoj pokoj vám dávam; nie tak, ako dáva svet, ja vám dávam. Nech sa neľaká vaše srdce ani nestrachuje! 28Počuli ste, že som vám ja povedal: Idem a zase prijdem k vám. Keby ste ma milovali, radovali by ste sa, že som povedal: Idem k Otcovi, lebo Otec je väčší ako ja. 29A povedal som vám to teraz, prv ako sa stane, aby ste, keď sa stane, uverili. 30Už nebudem viacej mnoho s vami hovoriť, lebo ide knieža tohoto sveta, a nemá na mne ničoho; 31ale aby svet poznal, že milujem Otca, a že jako mi prikázal Otec, tak činím. Vstaňte, poďme odtiaľto!

 

 - či Pán Ježiš jasne nezdôraznil rozdielnosť svojho postavenia od Otcovho? A či duch svätý je osobou? Kde to bratia čítate?Či aj smrť je osobou?

 

Ján 17:21-23=(Ján 10:30,38; Ján 14:7-11)

1Keď to dohovoril Ježiš, pozdvihol svoje oči k nebu a povedal: Otče, prišla hodina, osláv svojho Syna, aby aj tvoj Syn oslávil teba, 2jako si mu dal moc nad každým telom, aby všetkým tým, ktorých si mu dal, dal večný život. 3A to je ten večný život, aby znali teba, toho jediného pravého Boha, a toho, ktorého si poslal, Ježiša Krista. 4Ja som ťa oslávil na zemi; dielo som dokonal, ktoré si mi dal, aby som vykonal. 5A teraz ma osláv ty, Otče, sám u seba slávou, ktorú som mal u teba, prv ako bol svet. 6Zjavil som tvoje meno ľuďom, ktorých si mi dal zo sveta. Tvoji boli, a dal si ich mne, a zachovali tvoje slovo. 7A teraz poznali, že všetko, čo si mi dal, je od teba; 8lebo slová, ktoré si mi dal, dal som im, a oni prijali a poznali vpravde, že som vyšiel od teba, a uverili, že si ma ty poslal. 9Ja prosím za nich, neprosím za svet, ale za tých, ktorých si mi dal, lebo sú tvoji. 10A všetko, čo je moje, je tvoje, a to, čo je tvoje, je moje. A oslávený som v nich. 11A už viac nie som na svete, ale oni sú na svete, a ja idem k tebe. Svätý Otče, zachovaj ich v svojom mene, ktorých si mi dal, aby boli jedno jako my. 12Keď som bol s nimi na svete, ja som ich ostríhal v tvojom mene, ktorých si mi dal, a strážiac zachránil, a nikto z nich nezahynul, iba ten syn zatratenia, aby sa naplnilo Písmo. 13No, teraz idem k tebe a toto hovorím na svete, aby mali radosť, moju radosť, naplnenú v sebe. 14Ja som im dal tvoje slovo, a svet ich vzal v nenávisť, pretože nie sú zo sveta, jako ja nie som zo sveta. 15Neprosím, žeby si ich vzal zo sveta, ale žeby si ich zachoval od zlého. 16Zo sveta nie sú, jako ja nie som zo sveta. 17Posväť ich v svojej pravde! Tvoje slovo je pravda. 18Jako si ty mňa poslal na svet, tak som i ja ich poslal do sveta. 19A ja za nich posväcujem sám seba, aby aj oni boli posvätení v pravde. 20Ale neprosím len za týchto, ale aj za tých, ktorí majú skrze ich slovo uveriť vo mňa, 21aby boli všetci jedno, jako si ty, Otče, vo mne a ja v tebe, aby aj oni boli v nás jedno, aby svet uveril, že si ma ty poslal. 22A slávu, ktorú si mi dal, dal som ja im, aby boli jedno, jako sme my jedno, 23ja v nich a ty vo mne, aby boli dokonalí v jedno, aby svet vedel, že si ma ty poslal, a že si ich miloval ako si mňa miloval. 24Otče, ktorých si mi dal, chcem, aby, kde som ja, aj oni tam so mnou boli, aby videli moju slávu, ktorú si mi dal, lebo si ma miloval pred založením sveta. 25Spravedlivý Otče, a svet ťa nepoznal, ale ja som ťa poznal, aj títo poznali, že si ma ty poslal. 26A oznámil som im tvoje meno, a ešte oznámim, aby láska, ktorou si ma miloval, bola v nich a ja v nich.

 

- Ku komu sa modlil Pán Ježiš? Či sám k sebe? A kto ho počúval? či on sám? Prečo spomína svojho Otca? Či náš Boh-Boh Abrahámov, Izákov, Jakobov...JHVH nieje jeho otcom? aké svedectá ešte potrebujeme?

 

Ján 10:30,38

22A bola slávnosť obnovenia chrámu v Jeruzaleme, a bola zima. 23A Ježiš sa prechádzal v chráme, v dvorane Šalamúnovej. 24Vtedy ho obstúpili Židia a hovorili mu: Dokedy budeš držať našu dušu v napnutí? Ak si ty Kristus, povedz nám to otvorene! 25Ježiš im odpovedal: Povedal som vám, a neveríte. Skutky, ktoré ja konám v mene svojho Otca, tie svedčia o mne; 26ale vy neveríte, pretože nie ste z mojich oviec, ako som vám povedal. 27Moje ovce čujú môj hlas, a ja ich znám, a nasledujú ma, 28a ja im dávam večný život, a nezahynú na veky, a nikto ich nevytrhne z mojej ruky. 29Môj Otec, ktorý mi ich dal, je väčší od všetkých, a nikto ich nemôže vytrhnúť z ruky môjho Otca. 30Ja a Otec sme jedno. 31Vtedy zase zodvihli Židia kamene, aby ho ukameňovali. 32Ale Ježiš im odpovedal: Mnoho dobrých skutkov som vám ukázal od svojho Otca, pre ktorý z tých skutkov ma kameňujete? 33Židia mu odpovedali: Za dobrý skutok ťa nekameňujeme, ale za rúhanie sa a preto, že ty súc človek robíš sa Bohom. 34Ježiš im odpovedal: Či nie je napísané vo vašom zákone: Ja som povedal: Bohovia ste? 35Ak tedy tých nazval bohmi, ku ktorým sa stalo slovo Božie, - a Písmo nemožno zrušiť - 36vy hovoríte tomu, ktorého posvätil Otec a poslal na svet, vraj rúhaš sa, pretože som povedal: Syn Boží som? 37Ak nečiním skutkov svojeho Otca, neverte mi; 38ale ak činím, aj keby ste mne neverili, verte tým skutkom, aby ste poznali a uverili, že je Otec vo mne a ja v Otcovi. 39Vtedy ho zase hľadeli jať, ale vyšiel z ich ruky. 40A zase odišiel za Jordán, na miesto, kde Ján najprv krstil, a zostal tam. 41A mnohí prišli za ním a hovorili, že Ján síce neurobil nijakého divu, ale vraj všetko, čo Ján povedal o tomto, bola pravda. 42A mnohí tam uverili v neho.

 - Či neodpovedal v ev. Jána10 Hebrejom na otázky, či je Kristus? Veď Mesiáša čakali naši bratia, Mesiáša od Boha, nikdy nie Boha Otca! Či sa chceme sprotiviť prorokom? Samotnému Bohu? Či nieje z kontextu nad slnko jasnejšie že Pán Ježiš-náš vykupiteľ hovoril o svojom otcovi s úctou, bázňou ako o takom, s ktorým je jedno ako aj ja s vami? Tvrdohlavé pokolenie sme ako boli i naši predkovia!

 Ján 14:7-11

1Nech sa neľaká vaše srdce! Veríte v Boha, verte aj vo mňa. 2V dome môjho Otca je mnoho príbytkov; keby nebolo tak, povedal by som vám to, 3pretože vám idem prihotoviť miesto a keď odídem a prihotovím vám miesto, prijdem zase a poberiem si vás k sebe, aby ste tam, kde som ja, aj vy boli. 4A kam ja idem, viete, aj cestu viete. 5Tomáš mu povedal: Pane, nevieme, kam ideš, a jako môžeme vedieť cestu? 6A Ježiš mu povedal: Ja som cesta i pravda i život; nikto neprijde k Otcovi, len skrze mňa. 7Keby ste boli mňa poznali, boli by ste poznali aj môjho Otca; ale odteraz ho znáte aj ste ho videli. 8Na to mu povedal Filip: Pane, ukáž nám Otca, a bude nám dosť. 9Ježiš mu povedal: Taký dlhý čas som s vami, a nepoznal si ma Filipe? Kto mňa videl, videl Otca, a jako ty hovoríš: Ukáž nám Otca? 10Či neveríš, že ja som v Otcovi a Otec vo mne? Slová, ktoré vám ja hovorím, nehovorím sám od seba, ale Otec, ktorý prebýva vo mne, on činí tie skutky. 11Verte mi, že ja som v Otcovi a Otec vo mne. A jestli nie, pre samy tie skutky mi verte. 12Ameň, ameň vám hovorím, že ten, kto verí vo mňa, skutky, ktoré ja činím, bude aj on činiť, a ešte aj väčšie ako tie bude činiť, lebo ja idem k svojmu Otcovi. 13A čokoľvek budete prosiť v mojom mene, učiním to, aby bol Otec oslávený v Synovi. 14Keď budete niečo prosiť v mojom mene, ja učiním.

 

 - Kto je bližšie svojmu Otcovi ak nie jeho Syn a kto sa na neho viac podobá? Koľkí z nás často používajú podobné slová? Či neznáme reč básnikov, spisovateľov? a vyjadrovanie pisateľov ranních dôb?

 

Ján 20:17

17Ježiš jej povedal: Nedotýkaj sa ma, lebo som ešte nevstúpil hore k svojmu Otcovi; ale idi k mojim bratom a povedz im: Vstupujem k svojmu Otcovi a k vášmu Otcovi a k svojmu Bohu a k vášmu Bohu. 18A tak prišla Mária Magdaléna a zvestovala učeníkom, že videla Pána, a že jej to povedal.

 - Či Pán Ježiš nebol vždy jasný?

 

Sk 2:32

14Ale Peter zastanúc si s jedonástimi povýšil svoj hlas a povedal im: Mužovia Židia, aj vy, ktorí bývate v Jeruzaleme, všetci, nech vám je toto známe, a počujte moje slová! 15Lebo títo nie sú spilí, jako sa vy domnievate, lebo veď je ešte len tretia hodina dňa. 16Ale toto je to, čo je povedané skrze proroka Joela: 17A bude v posledných dňoch, hovorí Bôh, že vylejem zo svojho Ducha na každé telo, a vaši synovia budú prorokovať i vaše dcéry, a vaši mládenci budú vídať videnia, a vašim starcom sa budú snívať sny. 18Áno i na svojich sluhov a na svoje dievky vylejem zo svojho Ducha v tých dňoch, a budú prorokovať. 19A dám vidieť zázraky hore na nebi a znamenia dole na zemi, krv a oheň a dymovú paru. 20Slnce sa obráti na tmu a mesiac na krv, prv ako prijde deň Pánov, veľký a slávny. 21A bude, že každý, ktokoľvek bude vzývať meno Pánovo, bude spasený. 22Mužovia Izraeliti, počujte tieto slová: Ježiša Nazarejského, muža, od Boha pred vami presláveného mocami a zázraky a znameniami, ktoré skrze neho činil Bôh medzi vami, jako aj sami viete - 23toho určenou radou a predzvedením Božím vydaného ste vzali a rukou bezbožných pripäli na kríž a zavraždili, 24ktorého Bôh vzkriesil oprostiac bolestí smrti, jako aj nebolo možné, aby bol ňou držaný. 25Lebo Dávid hovorí vzťahom na neho: Vždycky som videl pred sebou Pána, lebo mi je po pravici, aby som sa nepohnul. 26Preto sa rozveselilo moje srdce, a môj jazyk splesal, áno i moje telo bude stániť na nádeji, 27lebo nezanecháš mojej duše v ríši smrti ani nedáš svojmu Svätému vidieť porušenie. 28Dal si mi poznať cesty života a naplníš ma veselosťou so svojou tvárou! 29Mužovia bratia! Patrí sa povedať vám prosto a smele o patriarchovi Dávidovi, že i zomrel, i pochovali ho, a jeho hrob je u nás až do dnešného dňa. 30A teda súc prorokom a vediac, že sa mu Bôh zaviazal prísahou, že z plodu jeho bedier, podľa tela, vzbudí Krista a dosadí na jeho trón, 31a vidiac to vopred hovoril o zmŕtvychvstaní Kristovom, že ani nebola zanechaná jeho duša v ríši smrti, ani jeho telo že nevidelo porušenia. 32Toho istého Ježiša vzkriesil Bôh, čoho sme my všetci svedkami. 33Vyvýšený súc tedy pravicou Božou a dostanúc zasľúbenie Svätého Ducha od Otca vylial toto, čo vy teraz vidíte a čujete. 34Lebo Dávid nevstúpil na nebesia, ale on hovorí: Riekol Pán môjmu Pánovi: Seď po mojej pravici, 35dokiaľ nepoložím tvojich nepriateľov za podnož tvojich nôh. 36Nech teda vie istotne celý dom Izraelov, že i Pánom i Kristom ho učinil Bôh, toho Ježiša, ktorého ste vy ukrižovali!

 - či nevzkriesil nášho Pána Boh-Otec? Či nieje jasné, že Svätý duch nieje osobou?

 

Sk 7:55,56

54A keď to počuli, bolo im, ako by ich bodnul do srdca, a zúriac v hneve škrípali zubami na neho. 55A on súc plný Svätého Ducha uprel zrak do neba a videl slávu Božiu a Ježiša stáť po pravici Božej 56a povedal: Hľa, vidím nebesia otvorené a Syna človeka stáť po pravici Božej! 57A oni skríkli velikým hlasom, zapchali si uši a jednomyseľne sa vrhli na neho 58a vyženúc ho von z mesta kameňovali. A svedkovia si složili svoje rúcha k nohám mládenca, ktorý sa volal Saul. 59A kameňovali Štefana, ktorý volal na Pána a hovoril: Pane Ježišu, prijmi môjho ducha! 60A skloniac kolená skríkol velikým hlasom: Pane, nepočítaj im tohoto hriechu! A keď to povedal, usnul. 61A Saul súhlasil s jeho zabitím.

 

 - Po koho pravici stál náš Pán? Či bol do Pána vtelený Duch-osoba? Či chceme privodiť na seba hnev Boží? Prečo stále preberáme náuky démonov, pohanské zvyky? Dokedy chceme skúšať Boha?!  Pamätajme na to ako náš nebeský Otec zaobchádzal s tými, ktorí ho neuctievali tak ako to vyžaduje ON sám! Alebo chceme meniť nášho Boha? To nech sa nikdy nestane!

 

Sk 10:42

34Vtedy otvoril Peter ústa a povedal: V pravde poznávam, že Bôh nehľadí na osobu, 35ale že v každom národe ten, kto sa ho bojí a činí spravedlivosť, je príjemný jemu. 36Slovo, ktoré poslal Bôh synom Izraelovým zvestujúc pokoj skrze Ježiša Krista - a on je Pánom všetkého -, 37vy viete o tom, čo sa dialo po celom Judsku počnúc od Galilee po krste, ktorý hlásal Ján, 38o Ježišovi z Nazareta, jako ho pomazal Bôh Svätým Duchom a mocou, ktorý prešiel zem dobre činiac a uzdravujúc všetkých, ktorí boli premožení od diabla a držaní v jeho moci, pretože bol s ním Bôh. 39A my sme svedkami všetkého, čo činil ako v krajine Židov, tak i v Jeruzaleme, ktorého i zabili povesiac ho na drevo. 40Toho Bôh vzkriesil tretieho dňa a dal mu, aby sa zjavil, 41nie všetkému ľudu, ale svedkom, vopred vyvoleným od Boha, nám, ktorí sme s ním jedli a pili po jeho vstaní z mŕtvych. 42A prikázal nám, aby sme hlásali ľudu a dôrazne svedčili, že on je tým od Boha určeným sudcom živých aj mŕtvych. 43Jemu vydávajú svedoctvo všetci proroci, že odpustenie hriechov dostane skrze jeho meno každý, kto verí v neho.

 - či sa určil Pán Ježiš za sudcu sám? Aké je potom postavenie jeho Otca nezávisle na ňom?

 

Sk 17:31

30Bôh tedy prehliadol časy nevedomosti, ale teraz zvestuje ľuďom, všetkým všade, aby činili pokánie, 31pretože ustanovil deň, v ktorom bude súdiť celý svet v spravedlivosti v osobe muža, ktorého určil nato, a podáva všetkým ľuďom vieru vzkriesiac ho z mŕtvych. 32Ale keď počuli o vzkriesení z mŕtvych, jedni sa posmievali, a druhí povedali: Vypočujeme ťa o tom aj po druhé. 33Takto vyšiel Pavel zpomedzi nich. 34No, niektorí mužovia sa pripojili k nemu a uverili, medzi ktorými bol aj Dionýzius Areopagský aj žena, menom Damaris, a iní s nimi.

 

 -  Boh Otec v osobe Pána Ježiša Krista...ak určil niekoho, ako teraz Pána Ježiša Krista, či nemá vyššie postavenie?

 

Rim 8:11

11A jestli Duch toho, ktorý vzkriesil Ježiša z mŕtvych, prebýva vo vás, tak tedy ten, ktorý vzkriesil Krista Ježiša z mŕtvych, oživí aj vaše smrteľné telá skrze svojho Ducha, ktorý prebýva vo vás.

  - Kto koho vzkriesil? Duch-RUACH prebýva v nás, no nie duch-osoba! Či sa chceme vrátiť k pohanským učeniam o trojici do dôb Egypta, Asýrie a iných? Nebolo toho už dosť? Dokedy chceme trápiť nášho nebeského Otca?

 

Rim 15:6

1A my mocní sme povinní niesť slabosti tých, ktorí nie sú mocní, a nie ľúbiť sa sami sebe. 2Jeden každý z nás nech sa ľúbi blížnemu na dobré ku vzdelaniu; 3lebo ani Kristus nehľadal toho, aby sa ľúbil sám sebe, ale jako je napísané: Hanenia haniacich teba padly na mňa. 4Lebo všetko, čo je tam prv napísané, je napísané na naše poučenie, aby sme skrze trpezlivosť a skrze potešenie písem mali nádej. 5A Bôh trpezlivosti a potešenia nech vám dá myslieť na jedno a na to isté medzi sebou podľa Krista Ježiša, 6aby ste jednomyseľne jednými ústy oslavovali Boha a Otca našeho Pána Ježiša Krista. 7Preto sa prijímajte navzájom, ako i Kristus nás prijal na slávu Božiu. 8Lebo hovorím, že Ježiš Kristus bol služobníkom obriezky za pravdu Božiu, aby potvrdil zasľúbenia, dané otcom, 9a pohania aby za milosrdenstvo oslavovali Boha, jako je napísané: Preto ťa budem chváliť medzi národami a tvojmu menu budem spievať žalmy. 10A zase hovorí: Veseľte sa, národy, a jeho ľudom! 11A zase: Chváľte Pána, všetky národy! A: Zvelebujte ho všetci ľudia! 12A zase Izaiáš hovorí: Bude koreň Jesseho, a ten, ktorý povstane, aby panoval nad národami, na neho sa budú nadejať národy. 13A Bôh nádeje nech vás naplní každou radosťou a pokojom vo verení, aby ste hojneli v nádeji mocou Svätého Ducha.

 

 - ó Pane! Vďaka za Tvoju múdrosť, za to, že nám ukazuješ rozdiel medzi sebou a svojim synom, medzi nami a ním, ako nám ukazuješ potrebu mať tvojho svätého ducha, ktorým pôsobíš ako svojou silou na nás! Amen. Či aj múdrosť a schopnosť ochraňovať(Príslovia) sú osoby?Vari prahneme za múdrosťou ľudskou? Démonskou? Isto nie!Či je písané na slávu svoju?

 

Rim 16:27

24Milosť našeho Pána Ježiša Krista nech je so všetkými vami, Ameň. 25A tomu, ktorý vás môže upevniť podľa môjho evanjelia a podľa kázne Ježiša Krista, podľa zjavenia tajomstva, zamlčaného cez večné časy, 26ale zjaveného teraz a oznámeného skrze prorocké písma podľa nariadenia večného Boha cieľom poslušnosti viery medzi všetkými národami - 27jedinému, múdremu Bohu skrze Ježiša Krista sláva na veky vekov. Ameň.

  - podľa nariadenia večného Boha...skrze Ježiša Krista....ó hlbina Tvojej múdrosti!

 

1Ko 8:4-6

1A o tom, čo sa zabíja a obetuje modlám, vieme, že máme všetci známosť. - Známosť nadúva, ale láska vzdeláva. 2Ale ak niekto myslí, že niečo vie, ešte nepoznal ničoho, jako treba poznať. 3Ale ak niekto miluje Boha, ten je poznaný od neho. 4Teda o jedení obetovaného modlám vieme, že modla nie je ničím na svete, a že nieto niktorého iného Boha krome jedného. 5Lebo keď aj sú takzvaní bohovia, už či na nebi či na zemi, tak ako je mnoho bohov a mnoho pánov, 6ale my máme jedného Boha, Otca, z ktorého všetko, a my cieľom neho, a jeden Pán Ježiš Kristus, skrze ktorého všetko, aj my skrze neho.

 

 - ako krásne máme odlíšeného Pána Ježiša Krista a jeho Otca! HalleluJah!

 

1Ko 11:3

3Ale chcem, aby ste vedeli, že hlavou každého muža je Kristus a hlavou ženy muž a hlavou Krista Bôh

 - aky jednoznačný a nespochybniteľný príklad vedenia hlavou/podriadenosti...žiadna trojica, žiadna osoba svätého ducha, Pán Ježiš je podriadený svojmu otcovi-Hospodinovi!

 

1Ko 15:28

20No, ale Kristus vstal z mŕtvych, prvotina tých, ktorí zosnuli. 21Lebo pretože skrze človeka smrť, skrze človeka i zmŕtvychvstanie mŕtvych. 22Lebo jako v Adamovi všetci zomierajú, zrovna tak i v Kristovi všetci budú oživení. 23Ale jeden každý vo svojom vlastnom poriadku: prvotina Kristus, potom tí, ktorí sú Kristovi, za jeho príchodu. 24potom koniec, keď oddá kráľovstvo Bohu a Otcovi, keď zruší každé kniežatstvo a každú vrchnosť a moc. 25Lebo on musí kraľovať, dokiaľ mu nepoloží všetkých nepriateľov pod jeho nohy. 26Ako posledný nepriateľ bude zničená smrť. 27Lebo, je napísané, všetko podrobil pod jeho nohy. Ale keď povie, že je všetko podrobené, je zrejmé, že krome toho, ktorý mu to všetko podrobil. 28A keď mu bude všetko podrobené, vtedy sa i sám Syn podrobí tomu, ktorý mu všetko podrobil, aby bol Bôh všetko vo všetkom. 29Lebo veď ináče čo urobia tí, ktorí sa krstia za mŕtvych, ak len vôbec mŕtvi nevstávajú z mŕtvych? Načo sa aj potom krstia za nich? 30Načo sme potom aj my v nebezpečenstve každú hodinu? 31Každý deň zomieram, na vašu chválu, bratia, ktorú mám v Kristu Ježišovi, v našom Pánovi! 32Ak som sa po ľudsky boril so šelmami v Efeze, jaký mi z toho osoh, ak mŕtvy nevstávajú z mŕtvych? Jedzme a pime, lebo zajtra zomrieme.- 33Nedajte sa zvádzať! Zlé reči kazia dobré mravy. 34Vytriezvejte spravedlivo a nehrešte, lebo niektorí neznajú Boha; na vaše zahanbenie to hovorím.

 - Vari smrť tiež osobou jest?Komu sa Pán Ježiš podrobí ak nie svojmu Otcovi? Aké aktuálna stať...

 

Kol 1:15-21

12ďakujúc Otcovi, ktorý nás učinil schopných k podielu na lose svätých vo svetle, 13ktorý nás vytrhnul z moci temnosti a premiestnil do kráľovstva Syna svojej lásky, 14v ktorom máme vykúpenie skrze jeho krv, odpustenie hriechov, 15ktorý je obrazom neviditeľného Boha, prvorodený všetkého stvorenstva; 16lebo v ňom je stvorené všetko, všetko, čo je v nebesiach i čo je na zemi, viditeľné i neviditeľné, buď tróny buď panstvá buď kniežatstvá buď vrchnosti, to všetko je stvorené skrze neho a cieľom neho, 17a on je predo všetkým, a všetko v ňom povstalo a stojí, 18a on je hlavou tela, cirkvi, ktorý je počiatkom, prvorodeným z mŕtvych, aby on bol vo všetkom prvý. 19Lebo sa zaľúbilo Otcovi, aby v ňom prebývala všetka plnosť, 20a aby skrze neho smieril všetko cieľom neho urobiac pokoj skrze krv jeho kríža, skrze neho, buď to, čo je na zemi, buď to, čo je v nebesiach, 21i vás, ktorí ste boli kedysi odcudzení a nepriateľmi mysľou v zlých skutkoch; ale teraz vás smieril

 - sme snáď natoľko opovážliví , že nevidíme rozdiel? Potrebujeme stále mlieko? Či nie sme vystríhaní pred ním?

 

1Ti 2:5

5Lebo je jeden Bôh, jeden aj prostredník Boha a ľudí, človek Kristus Ježiš, 6ktorý dal sám seba jako výmenné za všetkých, svedoctvo to vo svojich časoch,

 

 - Bratia opäť vidíme rozdiel medzi Otcom i Synom...vari môžu byť jednou osobou? Nedajme sa zviesť! Bohu sa neradno posmievať!

 

Heb 1:1-3

1Kým za dávna mnoho ráz a mnohým spôsobom hovorieval Bôh otcom v prorokoch, za týchto posledných dní nám hovoril v Synovi, 2ktorého ustanovil za dediča všetkého, skrze ktorého učinil aj veky, 3ktorý súc odbleskom jeho slávy a obrazom jeho podstaty a nesúc všetko slovom svojej moci a učiniac si skrze samého seba očistenie od našich hriechov posadil sa po pravici Veličenstva na výsostiach 4stanúc sa o toľko výtečnejším od anjelov, o koľko znamenitejšie meno zdedil než oni. 5Lebo ktorému z anjelov povedal kedy: Môj Syn si ty; ja som ťa dnes splodil? A zase: Ja mu budem Otcom, a on mi bude Synom? 6A keď zase uvedie prvorodeného na svet, hovorí: A nech sa mu klaňajú všetci anjelia Boží! 7A o anjeloch hovorí: Ktorý činí svojich anjelov vetrami a svojich svätoslužobníkov plameňom ohňa. 8Ale o Synovi hovorí: Tvoj trón, ó, Bože, na vek veku, a berla tvojho kráľovstva berlou priamosti. 9Miloval si spravedlivosť a nenávidel si neprávosti. Preto ťa pomazal, ó, Bože, tvoj Bôh olejom plesania nad tvojich účastníkov. 10A ty si, Pane, v počiatkoch založil zem, a dielom tvojich rúk sú nebesia. 11Ony zahynú, ale ty vždy trváš, a všetky zostárnu jako rúcho, 12a svinieš ich ako plášť, ako rúcho, a budú zmenené. Ale ty si ten istý, a tvojim rokom nebude konca. 13A ktorému z anjelov povedal kedy: Seď po mojej pravici, dokiaľ nepoložím tvojich nepriateľov za podnož tvojich nôh? 14Či nie sú všetci svätoslužobnými duchami, posielanými do služby pre tých, ktorí majú zdediť spasenie?

 - a tu, moji milovaní,  osoby oboch sú božské, lež jedna druhej podriadená je, čo spochybniť je nemožné

 

Heb 5:8-10

8on, hoci bol Syn, naučil sa poslušnosti z toho, čo trpel, 9a súc zdokonalený stal sa všetkým, ktorí ho poslúchajú, pôvodcom večného spasenia 10nazvaný súc od Boha veľkňazom podľa poriadku Melchisedechovho,

 

 - Pán ježiš moji drahí i kráľom i veľknazom je...pôvodcom večného spasenia-ALFOU

 

Heb 9:24

11Ale keď prišiel Kristus, veľkňaz budúceho dobrého, väčším a dokonalejším stánom, nie učineným rukou, to jest nie stánom tohoto stvorenia, 12ani nie krvou kozlov a teliat, ale svojou vlastnou krvou vošiel raz navždy do svätyne vynajdúc večné vykúpenie. 13Lebo jestli krv kozlov a býkov a popol jalovice, kropiaci zobecnených, poškvrnených, posväcuje na čistotu tela, 14o koľko viacej krv Kristova, ktorý skrze večného Ducha obetoval sám seba bezvadného Bohu, očistí vaše svedomie od mŕtvych skutkov, aby ste svätoslúžili živému Bohu. 15A preto je prostredníkom novej smluvy, aby, keď sa stala smrť na vykúpenie z prestúpení za prvej smluvy, dostali zasľúbenie večného dedičstva tí, ktorí sú povolaní. 16Lebo tam, kde je smluva čiže záveť a keď má mať platnosť, je nevyhnutne potrebné, aby bola donesená, to jest zistená smrť toho, kto učinil tú smluvu čiže záveť. 17Lebo záveť je pevná až pri mŕtvych, keďže nemá nikdy moci, kým žije ten, kto učinil záveť. 18Z tej príčiny ani tamtá prvá smluva nebola posvätená bez krvi. 19Lebo keď podľa zákona predniesol Mojžiš všetkému ľudu všetky prikázania a vzal krv teliat a kozlov s vodou a s purpuro-červenou vlnou a s yzopom, pokropil i samu knihu i všetok ľud 20a povedal: Toto je krv smluvy, ktorú prikázal u vás Bôh. 21Ale i stán i všetky nádoby svätoslužby podobne pokropil krvou. 22A skoro všetko sa krvou očisťuje podľa zákona, a bez vyliatia krvi nedeje sa odpustenie. 23Bolo tedy nevyhnutne potrebné, aby sa obrazy vecí, ktoré v nebesiach, tým očisťovaly, ale samy nebeské lepšími obeťami ako tieto. 24Lebo Kristus nevošiel do svätyne, učinenej rukou, protiobrazu to pravej, ale do samého neba ukázať sa teraz tvári Božej za nás. 25Ani nie, aby sa často obetoval, ako čo najvyšší kňaz každý rok vchádza do svätyne s cudzou krvou, 26keďže by bol musel mnoho ráz trpieť od založenia sveta. Ale teraz pri skonaní vekov zjavil sa raz navždy na odstránenie hriechu svojou obeťou. 27A jako je uložené ľuďom raz zomrieť, a potom súd, 28tak i Kristus, raz obetovaný tým cieľom, aby vyniesol hriechy mnohých na kríž, po druhé sa ukáže bez hriechu tým, ktorí ho očakávajú, na spasenie.

 

 - ó Bože, vďaka Ti, že si poslal svojho Syna, aby položil život za nás - AMEN!

 

Jak 2:19

19Ty že veríš, že je jeden Bôh? Dobre robíš. Aj démoni veria a trasú sa.

 

 - Bratia, viera v jedného Boha a nie v trojicu nám bola daná

 

1Já 5:5

1Každý, kdo věří, že Ježíš je Kristus, je zrozen z Boha; a kdo má rád otce, má rád i jeho dítě. 2Podle toho poznáváme, že milujeme Boží děti, když milujeme Boha a jeho přikázání zachováváme. 3V tom je totiž láska k Bohu, že zachováváme jeho přikázání; a jeho přikázání nejsou těžká, 4neboť kdo se narodil z Boha, přemáhá svět. A to vítězství, které přemohlo svět, je naše víra. 5Kdo jiný přemáhá svět, neÄli ten, kdo věří, že Ježíš je Syn Boží? 6To je ten, který přišel skrze vodu a krev: Ježíš Kristus. Ne pouze skrze vodu křtu, ale i skrze krev kříže; a Duch o tom vydává svědectví, neboť Duch jest pravda. 7Tři jsou, kteří vydávají svědectví 8- Duch, voda a krev - a ti tři jsou zajedno. 9PřijímámeÄli svědectví lidí, oč větší je svědectví Boží; Boží svědectví je to, co pověděl o svém Synu. 10Kdo věří v Syna Božího, má to svědectví v sobě. Kdo nevěří Bohu, dělá z něho lháře, protože nevěří svědectví, které Bůh vydal o svém Synu. 11A to je to svědectví: Bůh nám dal věčný život, a ten život je v jeho Synu. 12Kdo má Syna, má život; kdo nemá Syna Božího, nemá život.

 

 - Bratia v Kristu, prikladám Vám na srdce ekumenický preklad, ktorý vypúšťa text v preklade Roháčkovom ako aj evanjelický...výrokmi démonov nás chce Diabol zmiasť, nikdy mu to nedovoľme! Zomrel snáď mučeníckou smrťou Pán Ježiš zbytočne? Isto nie! I vulgáta vypustila túto ohavnosť, ktorá nieje hodná tohto listu

 

2Já 7

1Starší vyvolenej panej i jej deťom, ktorých ja milujem v pravde a nie len ja sám, ale aj všetci, ktorí poznali pravdu, 2pre pravdu, ktorá zostáva v nás, a bude s nami na veky. 3Nech je s vami milosť, milosrdenstvo a pokoj od Boha Otca a od Pána Ježiša Krista, Syna Otcovho, v pravde a láske. 4Veľmi som sa zaradoval, že som našiel z tvojich detí takých, ktorí chodia v pravde, tak ako sme dostali prikázanie od Otca. 5A teraz ťa prosím, pani, nie ako čo by som ti písal nové prikázanie, ale to, ktoré sme mali od počiatku: aby sme milovali jedni druhých. 6A toto je tá láska, aby sme chodili podľa jeho prikázaní. To je to prikázanie, ako ste počuli od počiatku, aby ste v nej chodili. 7Lebo mnohí bludári vyšli do sveta, ktorí nevyznávajú Ježiša Krista, prišlého v tele. To je ten bludár a antikrist. 8Majte na seba pozor, aby sme neztratili toho, čoho sme sa doteraz dopracovali, ale aby sme dostali plnú mzdu. 9Každý, kto ide ďalej a nezostáva v učení Kristovom, nemá Boha. Kto zostáva v učení Kristovom, ten má Otca i Syna. 10Ak ide niekto k vám a nenesie toho učenia, neprijímajte ho do domu ani ho nepozdravujte. 11Lebo ten, kto ho pozdravuje, účastní sa jeho zlých skutkov. 12Hoci vám mám mnoho čo písať, nechcel som papierom a černidlom, ale sa nadejem, že prijdem k vám a budem hovoriť ústa k ústam, aby bola naša radosť naplnená. 13Pozdravujú ťa deti tvojej vyvolenej sestry. Ameň.

 

 - modlime sa aby sme nemali účasť s bludármi na ich konci! Verme len Písmu svätému...alebo je snáď niečo viac?

 


Zj 14:1

1A videl som a hľa, Baránok stál na vrchu Sione a s ním sto štyridsaťštyri tisíc takých, ktorí majú jeho meno a meno jeho Otca napísané na svojich čelách. 2A počul som hlas z neba jako hukot mnohých vôd a jako zvuk veľkého hromu a hlas, ktorý som počul, bol ako hlas harfeníkov, hrajúcich na svojich harfách. 3A spievali jako novú pieseň pred trónom a pred štyrmi živými bytosťami a pred starcami. A nikto sa nemohol naučiť pieseň iba tých sto štyridsaťštyri tisíc, ktorí sú kúpení zo zeme. 4To sú tí, ktorí sa nepoškvrnili so ženami, lebo sú panenci. To sú tí, ktorí nasledujú Baránka, kamkoľvek ide; toto sú kúpení z ľudí, prvotinou Bohu a Baránkovi, 5a v ich ústach nebola najdená lesť, lebo sú bezvadní pred trónom Božím.

 

 - nakoniec bratia: dve osoby, dve mená...koľko dôkazov ešte potrebujeme? Skúmajme, či sme my a Pán Ježiš jedno, tak ako je on so svojim Otcom jedno!

 

 

A niekoľko pozdravov od našich milovaných našim milovaným v prvom storočí:

 

2.Ko 1:3

3Požehnaný Bôh a Otec nášho Pána Ježiša Krista, Otec milosrdenstiev a Bôh každého potešenia,

 

Ef 1:3

3Požehnaný Bôh a Otec našeho Pána Ježiša Krista, ktorý nás požehnal každým požehnaním duchovným v ponebeských oblastiach v Kristovi,

1Pe 1:3

Požehnaný Bôh a Otec nášho Pána Ježiša Krista, ktorý nás podľa svojho mnohého milosrdenstva znova splodil cieľom živej nádeje vzkriesením Ježiša Krista z mŕtvych,

 

1Já 1:3

3teda čo sme videli a počuli, zvestujeme vám, aby ste aj vy mali obecenstvo s nami. A naše obecenstvo je s Otcom a jeho Synom, Ježišom Kristom.

 

Bratia, vari nieje rozdiel medzi otcom a synom? Či nemá iné postavenie Otec od Syna? Či má Otec poslúchať svojho Syna alebo naopak? Aký úžasný príklad nám dal náš Pán Ježiš Kristus svojim životom!

Nakoniec vám pridávam myšlienku z Božieho slova zapísanú našim milovaným Jánom 8:28-32

28A tak im povedal Ježiš: Keď povýšite Syna človeka, vtedy zviete, že ja som, a že sám od seba nerobím ničoho, ale jako ma naučil môj Otec, tak a to hovorím. 29A ten, ktorý ma poslal, je so mnou. Nezanechal ma Otec samotného, lebo ja vždycky činím to, čo sa jemu ľúbi. 30Keď to hovoril, mnohí uverili v neho. 31Vtedy povedal Ježiš Židom, ktorí mu uverili: Keď vy zostanete v mojom slove, vpravde ste mojimi učeníkmi 32a poznáte pravdu, a pravda vás vyslobodí.

 

a tak rozsúďte sami, či je vhodné veriť v niečo ako je trojica, učenie, ktoré má pohanský pôvod a za cieľ odviesť nás od pravdivého učenia. Moje svedomie mi v tom bráni - nemôžem a nechcem sa dostať do sporu s mojim Bohom, našim nebeským Otcom. Nikdy nedovoľme, aby nás pohanstvo oddelilo od lásky Božej!

Pripájam pozdravy Milanka, nášho brata v Kristu s ktorým sme mnoho spolu prežili a prežívame i dnes, ktorý mi je vždy nápomocný a pri tejto téme obzvlášť hodnotne textami z Biblie prispel. Pozdravte i naše milované sestry v Kristu, ktoré sú nám všetkým požehnaním od nášho nebeského Otca.

Bratia, prichádza čas tiesne a preto sa modlite o múdrosť pre seba i mňa...sloboda, ktorú máme, aby sme sa mohli upevňovať navzájom vo viere sa pomaly končí a nastúpi vláda Antikrista....Nikdy mu neotvárajme dvere, zostávajme verní, na modlitbách,stáli-nepohnuteľní...

 

Božia láska nech je s Vami až do záveru systému vecí

Amen

Úvahy | stály odkaz

Komentáre

  1. :)
    prečítané
    publikované: 28.04.2010 19:07:31 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  2. ja len úvod-záver..
    je toho mnoho-mi ver..
    všetko je tak-ako má byt
    ani teba-ani Milanka nebudem pre vieru byt..
    chcem len pokojný život prežit..

    :-))
    publikované: 28.04.2010 21:57:29 | autor: radost (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. bit s makkým
    sa opravujem :-)
    publikované: 28.04.2010 22:21:13 | autor: radost (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. re:
    Co keby si sa konecne prestal lutovat a zacal konecne znova zit tak ako predtym ked som ta poznalal. Nesmies dovolit aby ti druhy hovorili alebo ta oberali o tvoju radast zo zivota. Nikto za to nestoji. To je tvoj zivot a ja verim ze ked najdes tu pravu tak budes mat aj pekne deti, just like you,. A bit budem ja teba az ta znova stretnem!!!!!!!!!!! Don't worry.
    publikované: 12.05.2010 00:05:04 | autor: evka (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Evke
    toto ale vobec nebolo o mne, a naozaj sa ani nemam preco lutovat, zijem vyrovnany zivot....asi prislo k nedorozumeniu :-)

    Ivan
    publikované: 12.05.2010 09:22:52 | autor: Ivan (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. re:
    som velmi rada, ze som to len tak zle porozumela. Nabuduce ti poslem nejaky prispevok do tvojej zbierky.
    publikované: 12.05.2010 13:50:00 | autor: evka (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Evke
    dakujem Evi :-)
    publikované: 12.05.2010 17:57:20 | autor: Ivan (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014